Scroll Top
Ataşehir, 8215/2. Sk. no:1/A, 35000 Çiğli/İzmir

Oyun Terapisi

OYUN TERAPİSİ

ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisiçocuk danışmanlığında oyunlar ve oyuncaklar aracılığı ile yürütülen bir terapi yöntemidir. Etkililiğinin yüksek olması araştırmalar ve çalışmalarla kanıtlanmıştır. 4 yaş ile 12 yaş arasındaki tüm çocuklarla yürütülebilmektedir.

Oyun terapisi ile amaçlanan; koşulsuz kabul temasıyla çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmeleridir. Merkezde tamamen kendisinin olduğunu hissettiği, özgürce kurduğu oyunlarla eleştirilme, beğenilme ya da yönlendirilme kaygısı taşımadan geçirdiği bu zaman dilimi; yetişkin birinin gerçek anlamda kendisini anladığını ve onun tarafından kabul edildiğini hissetmesine yardımcı olacaktır. Seans içinde kurduğu oyunlar ve temalarıyla rahatsız edici yaşantıları işlemleyecek, fantezileriyle yeniden yapılandıracaktır. Her çocuk için oyunun iyileştirici rolü buradan gelmektedir.

Axline (1969); “İnsanın içinde kendini iyileştirme gücü vardır. Oyun terapileriyle çocuğun içindeki bu güç açığa çıkar. İyileştiren biz değiliz, biz yalnızca vasıtayız

Oyun Terapisi aşamaları hakkında ayrıntılı bilgi için; ‘Oyun Terapisi Aşamaları’ linkine tıklayabilirsiniz.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılan Bir Yöntemdir?

Okul Fobisi, Kaygı Bozukluğu, Depresyon, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Akran İlişkilerinde Yaşanan Zorluklar, Yas Süreci, Boşanma Problemleri, Davranış Bozukluğu, Karşıt Olma Karşı Gelme Problemi, Öfke Kontrol Problemi, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Bağlanma Problemleri, Kaka Tutma, Çiş Kaçırma, Kolik Olma Durumu, Çocukluk Çağı Korkuları, Fobiler, Selektif Mutizm, Asperger Sendromu, Sınır Problemleri, Aile İçi İletişim Sorunları, Kardeş Kıskançlığı,Özgüven Eksikliği, İçe Kapanik Çocuk, Oyun Bazlı Gelişim Desteği

Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?

Oyun Terapisi, çocuk ile uzmanın beraber zaman geçirdikleri özel bir oyun odasında gerçekleştirilmektedir. Burası, pek çok alandan oyuncakların bulunduğu, titizlikle sıralanarak hazırlanmış ve çocuğun her seans aynı şekilde bulabildiği odadır. Özel olması da buradan gelmektedir. Her seans nötr başlar, çocuğun ihtiyaçlarına göre şekillenir, oda ise değişen ihtiyaçlara uyum sağlar ve iyileştirir.

Çocuğa Nasıl Söylenir?

Oyun Terapisini çocuğunuza söylerken öncelikli olarak buraya neden geldiğini açıklamak gerekmektedir. Yaşanan durumlar, problemler, onun bunların karşısında nasıl hissettiği, ebeveynlerin neler düşünüp hissettiği açık şekilde aktarılmalıdır. Bu şekilde bağlam oluşturulduktan sonra oyun ablasının varlığından bahsedilmeli, oyunlar oynayarak çocukların iyi hissetmesine yardım edebildiği söylenmelidir. Konuşmanın sonunda da her hafta belli bir süre oyun ablasıyla oyun odasında zaman geçirmek için oraya gidileceği, bu sürede götüren kişinin onu dışarıda bekleyeceği mutlaka vurgulanmalıdır.

Oyun odasının nasıl bir yer olduğu, orada neler yapacağı gibi pek çok soru çocuğun zihninde oluşabilmektedir. Ailelerin bildiklerinden fazlasını aktarmaya çalışması çocuğun zihninde yanlış bir algı oluşmasına neden olabilir. Bunun yerine ‘bilmiyorum’, ‘ben de görmedim’, ‘sen gidince görüp öğrenirsin, bana da aktarırsın’, ‘bunu oyun ablasına sorabilirsin’ gibi cevaplar çok daha olumlu sonuçlar doğurabilmektedir.

AİLE DESTEKLİ OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Aile Destekli Oyun Terapisi, duygusal destek sürecinin aile aracılığı ile yapılmasını içermektedir. Çocuklarla gerçekleştirilen oyun terapisi, burada araç olarak kullanılmaktadır. Bakım verenlerden birinin çocuğun oyunlarına aktif katılımı esastır. Terapistin, süreci yürütmesi tercih edilen ebeveyni yönlendirmesi, rehberlik etmesi ve tavsiyelerde bulunması temel basamaklardır. Kendi içinde çocuk merkezli oyun terapisi, filial terapi ve çocuk-ebeveyn terapisini barındırmaktadır.

Online Olarak Uygulanabilir mi?

Bu terapi şekli, direnç göstererek evden çıkmak istemeyen çocuklarda, normal oyun terapisi süreci içinde aile desteğinin önemli olduğu durumlarda, afet, salgın, hastalık ya da engel durumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Terapi merkezinde buluşulamaması durumunda bilgisayar ve kulaklıkla yürütülebilmektedir. Aile ile görüşmeler online olarak gerçekleştirildikten sonra oyun zamanları kamera ile terapistin görebileceği şekilde sürdürülmektedir. Bu süreçte ebeveynin takmış olduğu kulaklık ise terapist ve ebeveynin iş birliği içinde terapiyi yürütmesini sağlamaktadır.

Bu Terapi ile Hedeflenen Durumlar Nelerdir?

Hem çocuk hem de ebeveyn bu süreçten çok fazla şey öğrenmektedir.

  • İki taraf da ruhsal olarak olgunlaşır.
  • Birbirlerine karşı kabul ve hoşgörü geliştirir.
  • Çocuk, üstesinden gelmekte zorlandığı durumlarla mücadele edebilir hale gelir.
  • Ebeveyn, çocuğuna zorlandığı durumlarla ilgili destek olabilmenin doyumunu yaşar.
  • Ebeveyne öğretilmiş olan oyun oynama becerisi ile terapi becerileri, onlara danışmanlık süreci sonrasında da çocuklarına nasıl yardımcı olabileceklerini öğretir.

Kısacası terapi ve iyileşme süreci her koşulda devam edebilmektedir.

Süreç Nasıl İşler?

  • Ailelerin bu terapiden yararlanması için öncelikle genel bir aile görüşmesi gerçekleştirilmektedir. Bu görüşmede aile ve çocukla ilgili genel bilgiler alınır, terapist ile tanışılır.
  • İkinci görüşme çocuk ve tercih edilen bir ebeveynin doğal oyun zamanı gözlenir.
  • Üçüncü görüşme itibariyle ebeveyn ile birkaç eğitim seansı düzenlenir. Bu seanslarda onlara çocukların oyunlarına nasıl katılabilecekleri öğretilir.
  • Eğitim görüşmeleri bittikten sonra oyun terapisi seanslarına geçilir ve ihtiyaca göre devam edilir.

Kimler Faydalanabilir?

Bu terapi şeklinden; kaygı bozukluğu olan, duygu durum bozukluğu olan, hiperaktif ve davranış problemi olan, sınır problemi yaşayan, ilişki sorunları yaşayan, problem çözme güçlüklerine sahip, öfke kontrol problemi olan, travma yaşantısı bulunan ve bunlar gibi pek çok alanda problem yaşayan 4-12 yaş arasındaki her çocuk yararlanabilmektedir.

      Bunların dışında çocuklarıyla iletişim kurmakta zorlanan, ona ulaşamadığını düşünen, ilişki kurmakta zorlanan ya da ilişkisini daha sağlıklı hale getirmek isteyen her ebeveyn fayda görmektedir.

Oyun terapisi ile ilgili blog yazılarını okumak için tıklayın.