Scroll Top
Ataşehir, 8215/2. Sk. no:1/A, 35000 Çiğli/İzmir

Ergenlikte Cinsel Gelişim

ergenlikte cinsel gelisim

ERGENLİKTE CİNSEL GELİŞİM NASIL İLERLER

Ergenlikte cinsel gelişim nasıl olur? Ergenlerde cinsiyet kavramı gelişimi nedir? Ergenlik ve cinsellik

İlkokul döneminde, 10 yaşa kadar olan süreçte sönmüş olan cinsel merak ve dürtüler; ergenlikle beraber tekrardan gündemi oluşturmaya başlamaktadır. Kız ve erkek çocuklarında yaşa ve kişisel farklılıklara bağlı olarak farklı zamanlarda bu süreç başlayıp ilerlemektedir. Genel olarak kızlar 10-12 yaşlar arasında ilk adet kanamasıyla, erkekler ise 12-14 yaşlar arasında ilk gece boşalmasıyla ergenliğe girmektedirler. Fakat çok öncesinde kızlarda göğüs, erkeklerde penis büyümesi; her ikisinde de kıllanmanın artması, vücut şeklinin değişmesi, cilt tiplerinin farklılaşması (yağlanma, siyah nokta veya sivilce oluşumu) gibi belirtiler hem ailelere hem de ergenlerin kendisine ipucu olmaktadır.

Değişimlere ayak uydurmaya çalışan ergen, aslında ilkokul çağına kadar olan süreçteki doğal çocuk gibi sorular sorma, cevaplar arama, keşfetme gibi dürtülere sahiptir. Fakat ‘ayıp’ kelimesi hayatlarında ciddi etkilere sahipken maalesef doğal davranamamaktadırlar. Ergenlikte cinsel gelişim, ayıplara takılıp kalmaktadır. Kafalarındaki soru işaretleri büyümektedir, hormonların da etkisiyle daha gergin ve ‘huysuz’ hale gelip daha ulaşılamaz ya da iletişim kurulamaz hale gelmektedirler.

Süreç bu şekilde ilerlerken aileler kendilerine soru sorulmadığı için ergenlik ve cinsellikle ilgili açıklamada bulunma ihtiyacı duymazlar, neler olup bittiğini gözlemleyerek kendilerince bu dönemi geçirmeye çalışırlar. Tam da bu noktada çocuklarının sürecine dahil olmaları belki de ergenlikte cinsel gelişim sürecinde pek çok şeyi tersine çevirecek bir adım olacaktır. Ergenliğin ilk belirtilerinden itibaren olup biteni ve bundan sonra olması muhtemel gelişmeler hakkında konuşmaları, bu konuların birer ‘tabu’ değil de olağan olduğunu otomatik olarak ifade edecektir. Ayrıca ilerleyen zamanlardaki doğru cinsellik ve ilişkilerle ilgili konuşmalar için de elverişli ortamı sağlamaktadır.

Bu kısımda ergenlikte cinsel gelişim konusunda ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli durum; gençlerin internet üzerinden aşırı, hatalı, yanlı, pornografik cinsel içeriklere ulaşabilmesinin çok kolay olmasıdır. Yaşadığımız çağda pek çok konuda olduğu gibi cinsellik konusunda da ayrıntılı içeriklere ulaşmak oldukça mümkündür. Anne babaların iletişim kanalını açarak çocukları bunlardan koruma girişimleri de oldukça değerlidir.

Ergenlikte cinsel gelişim bedensel farklılaşmalarla başlasa da ilişkisel ve ruhsal farklılaşmalar da beraberinde gelmektedir. Gençler, kendilerindeki değişikliklere yavaş yavaş adapte olurken merakları ve ilgileri karşı cinse kaymaktadır. Hemcinsinden daha ‘güzel/yakışıklı’ olma, beğendiği kişinin dikkatini çekebilme, kendini beğendirme konuları hayatlarının birincil enerji ve aynı zamanda sorun kaynaklarını oluştururken; cinsellik, fanteziler, cinsel ilişki, mastürbasyon gibi pek çok mahrem konuda merakları da artmaktadır. Aileler için belki de en zor konu, çocuklarını bu konularda aydınlatmalarıdır. İlk adımı atma her zaman ertelenmektedir, çocuklarının büyüdükleri görmezden gelinmektedir. Eğer ergenliğin başlarında onlarla sağlıklı bir iletişim kurmayı başardılarsa bu evrede çok daha rahat edeceklerdir. Ailelere yardımcı olmak adına ergenlikte cinsel gelişim in sağlıklı olabilmesi adına şu konu başlıklarıyla iletişime başlamaları önerilebilir;

·         Karşı cinse duyulan ilginin doğallığı, ilişki içindeki yakınlaşmanın doğru yolları

·         Cinsellikle ilgili internet üzerinden sağlıklı bilgilere ulaşabilmenin yolları,

·         Yapılan yanlışlardan korumaya çalışmanın katı ahlaki kurallardan değil de onların ruhsal açıdan zedelenmelerini önlemek amacıyla olduğu,

·         Kadın ve erken cinselliği ile ilgili farklılıklar,

·         Kendi vücutlarıyla ilgili kararları yalnızca kendilerinin verebileceği,

·         Doğru ve yanlış cinsel davranışlar,

·         Kendilerini ötekilerden ve internetteki yanlış içeriklerden korumanın yolları

Burada dikkat edilmesi gereken ebeveynlerden kimin bunları konuşacağı noktasıdır. Genelde hem ebeveynin hem de çocuğun rahat etmesi adına aynı cinsiyette olmaları tavsiye edilir ve uygulanır (anne ya da babanın olmaması durumunda rol model olabilecek çocuğa yakın biri tercih edilebilir). Fakat ailenin bir olduğu ve gerektiğinde bu konuları ikisiyle de konuşabileceğini hissettirmek adına konuşmayı yapma kararının anne ve babanın beraber aldığı, ne konuşulacağını diğerinin de bildiği vurgulanmalıdır.

Ergenlik dönemi hem ailelerin hem de çocukların gözünü korkutan, biraz da belirsiz olduğu için temkinli davrandıkları bir dönem olmaya hala devam etmektedir. Bunun nedeni hem ergen ruhsallığının farklı olması ve farklı açıdan sürece yaklaşılması hem de ergenlerde cinsel gelişim gibi hassas ve çoğu kesim için tabu basamakların yaşandığı gerçeğidir. Özellikle ergenlikte cinsel gelişim ile ilgili tabular daha kaç yıl aileler ve gençlerle olacak bilinmez. Fakat hangi yüzyılda hangi bakış açısı egemen olursa olsun, iki grubu da kurtaran ortak yaklaşım; çocukluk kadar normal ve doğal olan ergenliğin her haliyle ve doğallığı ile kabul edilmesi ve bu dönemde de doğru iletişim şekillerinin belirlenip sürdürülmesidir.

Çocuklarda cinsel gelişim ile ilgili ayrıntılı bilgiler için lütfen tıklayınız.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Yorum yapmak için giriş yapmış olmanız gerekir.